
Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. De symptomen hierbij zijn zwaarte, spanning of stuwing van de huid, een pijnlijk of tintelend gevoel en toename van omvang van het lichaamsdeel. Er bestaan verschillende soorten oedeem. Een bekend oedeem is dikker wordende voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in de huid worden gedrukt (pitting oedeem). Na een nacht rust zijn de voeten de volgende dag weer slank.
Lymfoedeem is een speciale vorm van oedeem. Het komt vaak in de armen of benen voor. Er is moeilijk een kuiltje in de huid te drukken en het aangedane lichaamsdeel wordt niet of nauwelijks slanker na een nacht rust.
Anatomie lymfstelsel
Het lymfsysteem loopt door het hele lichaam. Het voert onder andere afvalstoffen en eiwitten af en heeft een afweerfunctie. Het systeem bestaat uit lymfbanen die het vocht transporteren en uit lymfklieren die een zuiverende werking hebben. Als het lymfvocht gezuiverd is, komt het in de halsregio weer terug in de bloedbaan. De lymfknopen zitten met name in oksels, liezen, buik en hals.
Lymfoedeem
Lymfoedeem is een vochtophoping ten gevolge van een onvoldoende functionerend of defect lymfsysteem. Dit oedeem kan optreden na een operatie waarbij lymfklieren zijn verwijderd of door bestraling. Er is sprake van secundair lymfoedeem. Men spreekt van primair lymfoedeem als het defect aangeboren is.
Wat te doen bij lymfoedeem?
Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Als u het vermoeden heeft dat u lymfoedeem heeft, neem dan snel contact op met uw huisarts of specialist. Er wordt vervolgens in overleg besloten of er verder onderzoek nodig is en of er wordt gestart met behandelen door een oedeemfysiotherapeut.
Behandelmogelijkheden oedeemfysiotherapeut
Compressietherapie: Om afname in omvang te bereiken, kan er gebandageerd worden. Als het overschot van vocht na een periode van bandageren weg is, zal er een therapeutisch elastische kous worden aangemeten om het effect van de therapie te behouden.
Manuele lymfdrainage: Dit is een rustige massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht en op het bevorderen van de functie van niet-aangedane lymfvaten c.q. klieren.
Oefentherapie: Om de beweeglijkheid en spierkracht te verbeteren, is het van belang zelf te gaan oefenen. Door de operatie en het lymfoedeem kan de functie namelijk verminderd zijn.
Ademtherapie: Een juiste ademhaling verbetert de afvoer van lymfvocht en is dus van belang.
Voorlichting: Er wordt voorlichting gegeven over huidverzorging, voeding, preventie en zelfhulp.
Lymftaping: Hierbij wordt gewerkt met cure tape die met een speciale tapetechniek op de huid wordt aangebracht. De tape verbetert de onderhuidse circulatie, waardoor de afvoer van lymfvocht beter verloopt.
Websites
www.nvfl.nl
www.lymfoedeem.nl
www.defysiotherapeut.com
Als u meer informatie wilt of vragen heeft, kunt u contact opnemen met Jolie van der Sanden.